مهربانو رهبري مدير گروه بهداشت خانواده معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشكي فسا در گفتگو با خبرنگار وب دا  گفت : پوکی استخوان  يك بيماري شايع متابوليك استخوان بوده كه در آن تراكم و قدرت استخوان بدن كاهش يافته و به دنبال آن احتمال شكستگي استخوان ها افزايش مي يابد .

وی افزود : پوكي استخوان معمولاً به تدريج پيشرفت مي كند و هيچ علامتي از خود بروز نمي دهد تا وقتي كه شكستگي به وجود مي آيد .

رهبری با بیان اینکه خانمها بيشتر از آقايان دچار پوكي استخوان مي شوند و همچنين با افزايش سن ، احتمال بروز پوكي استخوان بيشتر مي شود ، اظهار داشت : در زنان ميزان از دست رفتن استخوان پس از يائسگي به دليل افت هورمون استروژن سرعت مي گيرد . از آنجا كه تخمدان ها استروژن مي سازند اگر هر دو تخمدان با عمل جراحي برداشته شوند به سرعت از دست رفتن توده استخواني ، افزوده مي شود .

وی بیان کرد : توده استخوان هر فرد معمولاٌ در30 تا 35 سالگي به بيشترين ميزان خود مي رسد . پس از اين سن ، كاهش توده استخواني به صورت يك روند طبيعي پيري آغاز مي شود .

مدير گروه بهداشت خانواده معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشكي فسا گفت :همچنين به طور ميانگين زنان بيش از 10 درصد از حجم استخوان خود را در سال هاي اول يائسگي از دست مي دهند و بسياري از زنان تا زماني كه دچار شكستگي در ناحيه پشت لگن نشده اند از پوكي استخوان خود بي خبرند .

رهبری افزود : پركاري تيروئيد ، هيپرپاراتيروئيديسم ، ديابت وابسته به انسولين ، بيماري هاي گوارشي ، بيماري هاي متابوليك و تغذيه اي ، سرطان ها و مصرف بعضي داروها سبب افزايش بروز پوكي استخوان مي شود.

وی در خصوص عوامل خطر قابل كنترل در پوكي استخوان اظهار داشت : ورزش نكردن و  نداشتن فعاليت فيزيكي ، كاهش توده استخوان را تسريع مي كند . ورزش مناسب به افزايش مقدار استخوان و سلامتي بيشتر كمك مي كند . مصرف مشروب و يا نوشابه هاي كافئين دار باعث اختلال در استفاده بدن از كلسيم مي شود .

مسوول بهداشت خانواده افزود : كمبود كلسيم در برنامه غذايي ، سلول هاي استخواني را تخريب مي كند تا كلسيم مورد نياز خود را به دست آورد . بعضي از داروهاي تجويزي نظير كورتيكواستروئيدهاي خوراكي نيز باعث پوكي استخوان مي شوند . داروهاي مؤثر در افزايش توده استخوان بايد با تجويز پزشك مصرف شوند و در صورت نياز به اين داروها طبق دستور داروئي و به طور مستمر استفاده شود .

رهبری در خصوص پيشگيري از بروز پوكي استخوان بیان داشت : بايد غلات ، لبينات ، حبوبات ، سبزي ، ماهي و ميوه را در رژيم غذايي قرار داد . مصرف روزانه 3 ليوان شير يا ماست كم چرب يا دو قطعه پنير به جاي هر ليوان شير مي توان كلسيم مورد نياز روزانه بدن را تأمين و به سلامتي استخوان ها كمك كرد و از رفتارهاي پرخطر و زمينه ساز بروز بيماري جداً خودداري شود