آمبولی چربی و علائم آن
دکتر محمد ثابت متخصص بیماریهای داخلی در دانشگاه علوم پزشکی فسا گفت:تنگی نفس، تنفس سریع و پی در پی، بی حالی، سردرگمی ذهنی، کما، بثورات نقطهدار، بثورات کوچک، کم خونی و تب از علایم آمبولی چربی هستند.
به گزارش روابط عمومی بیمارستان دکتر علی شریعتی فسا;
آمبولی چربی یک تکه چربی است که از جریان خون در رگهای خونی جلوگیری میکند و علت آن به ظهور تودههای چربی برمیگردد که پس از شکستگی در استخوان ایجاد میشود و به مدت طولانی در قسمت تحتانی بدن به ویژه استخوان لگن، ساق پا و ران گسترش مییابد.
وی بیان کرد:علائم آمبولی چربی پس از ضربه و در مدت زمانی که ممکن است ۱۲ تا ۷۲ ساعت طول بکشد، ظاهر میشود و این علائم ممکن است در سراسر بدن گسترش یابد .
دکتر ثابت ادامه داد: معمولا چربی وارد جریان خون نمی شود مگر اینکه به دلیل آسیب دیدگی به ویژه در استخوان ها راهی به خون پیدا کند.
به گفته وی، شکستگی های متعدد، شکستگی های بسته و سن پایین از جمله عوامل خطر در بروز این بیماری هستند.
این متخصص داخلی گفت: برخی از درمان های محافظه کارانه برای شکستگی استخوان های بلند مانند گچ گرفتن و استفاده از آتل، احتمال بروز سندروم آمبولی چربی را افزایش می دهند..
دکتر ثابت افزود: زمانیکه یک جسم خارجی، جریان خون به سمت ریه را مسدود کند، آمبولی ریوی ایجاد می شود که بر تنفس و گردش خون تاثیرگذار بوده و در برخی موارد خطر مرگ به همراه دارد.
به گفته این پزشک متخصص ، علیرغم وجود آمبولی چربی، با یک آزمایش نمیتوان به تشخیص قطعی دست یافت، آزمایشات تصویربرداری ممکن است طبیعی به نظر برسند و پزشک ممکن است به تاریخچه پزشکی و معاینه فیزیکی تکیه کند، با در نظر گرفتن سابقه اخیر استخوانهایی که شکسته شده اند.
دکتر ثابت اضافه کرد: از آنجایی که افت اکسیژن خون یکی از علائم آمبولی چربی است می توان با کنترل اکسیژن خون این وضعیت را تشخیص داد.
این متخصص داخلی اظهار داشت: درمان خاصی برای آمبولی چربی وجود ندارد، بنابراین باید از آن پیشگیری کرد که ممکن است به شما کمک کند تا مدت طولانی در بیمارستان نباشید یا دچار عوارض و مرگ نشوید.
وی بیان کرد: هیچ روش درمانی خاصی برای بهبود یا معکوس کردن روند این بیماری وجود ندارد اما در صورت بروز مشکلات تنفسی، پزشکان از مراقبت های حمایتی برای تنفس تا زمان از بین رفتن آمبولی چربی استفاده می کنند.